Over het Maastrichts

Zodra je binnen de stadsgrenzen komt, zweven de zangerige tonen van het Maastrichts ('t Mestreechs) je tegemoet. Dat is al zo sinds de 18e eeuw. Met haar rijke geschiedenis kent Maastricht taalinvloeden van het Frans, Duits en Latijn. In de loop der jaren is dit geëvolueerd tot de taal die we nu kennen als het Maastrichts. Zoals ieder Limburgs dialect is het uniek. De geannexeerde dorpen Amby, Heer en Borgharen kennen hun eigen dialect.

De Maastrichtse taal is belangrijk voor de stad, het geeft haar een unieke uitstraling, is een onderdeel van de identiteit. Historie, heden en toekomst zijn onlosmakelijk verbonden door de taal. De taal is het sausje dat de stad haar onbetwiste charme geeft. Overal waar je komt hoor en zie je het Maastrichts, wat zorgt voor verbinding tussen de inwoners. Ze spreken letterlijk dezelfde taal! Je hoort het ziet het Maastrichts overal: in de winkel, op het terras, het schoolplein, in het theater, op het werk en tijdens het jaarlijks terugkerende carnaval, oftewel Vastelaovend!

Samen houden we het Maastrichts levend

Als Veldeke Mestreech willen wij de taal laten leven en ook voor toekomstige generaties levendig houden. Het liefst horen we op elke straathoek het Maastrichts. We doen dit niet alleen, maar met 1000 enthousiaste leden. Jong en oud zetten zich in om de taal te spreken, te schrijven en te laten klinken. We helpen met vertalingen, geven tips over spelling en grammatica en organiseren jaarlijks activiteiten waarbij het dialect centraal staat, zoals ’t Groet Mestreechs Dictee, de Kaffeekwis en de Femilie Keersmesspeurtoch.

Same veur ’t Mestreechs!

Meedoen?

We werken graag samen met andere Maastrichtse initiatieven. Denk aan toneelstukken in ’t Mestreechs, boeken die uitkomen en activiteiten waarbij de Maastrichtse taal centraal staat. Heb je een leuke tip? Laat het ons weten!

Nieuwe leden zijn altijd welkom om samen met ons en Veldeke Limburg het Maastrichts levend te houden. Wil je lid worden? Dat vinden we sjiek!

/məˈstʀeˑxs/
Mestreechs - Maastrichts